Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Κρύο, καιρός για... ψαρόσουπα!

Όταν η θερμοκρασία ξεκινάει με μείον, και γω πρέπει να βγω να ψωνίσω για το μεσημεριανό φαγητό, ένα πράγμα έρχεται πρώτα στο νου: σούπα! καυτή και αχνιστή, να ζεσταίνει τα μέσα σου, να σου μαλακώνει τον λαιμό και το στομάχι...
Οπότε σήμερα που είχε και λαϊκή κοντά, σκέφτηκα τι καλύτερο απο μια ψαρόσουπα!
Οχι όμως οποιαδήποτε ψαρόσουπα, αλλά εκείνη που είχα φάει πριν λίγα χρόνια απο τα χεράκια της αδερφής μου, που είναι άριστη μαγείρισσα. Αφού λοιπόν επιβεβαίωσα τηλεφωνικώς 2-3 πραγματάκια πάνω στη συνταγή ξεκίνησα τα ψώνια και μετά το μαγείρεμα.
Ιδού λοιπόν η...

"Ψαρόσουπα της μερακλούς!"


Υλικά:
1 κεφάλι απο σολωμό Νορβηγίας φρέσκο
1 μικρή φέτα σολωμό
1 μεγάλο μπακαλιάρο φρέσκο
8-10 γαρίδες μέτριες
2-3 πατάτες
3 καρότα
σέλινο
κρεμμύδι
πολύ λίγο σκόρδο
λάδι, αλάτι


και για το αυγολέμονο:
1 αυγό
2 λεμόνια
1 κοφτή κουταλιά αλεύρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα ψάρια μας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε καλά και όταν δούμε οτι βράσανε τα βγάζουμε με προσοχή με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε το ζουμί να μη μείνει κανένα κοκκαλάκι μέσα.
Εντωμεταξύ έχουμε καθαρίσει τα καρότα, πατάτες, κρεμμύδι, σέλινο και σκόρδο, τα έχουμε κόψει μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο ζουμί απο τα ψάρια μαζί με το λάδι και το αλάτι τους να βράσουν πολύ καλά.
Εμείς ωσπου να βράσουν αυτά ξεκοκκαλίζουμε τα ψάρια προσεκτικά. Απο το κεφάλι του σολωμού κρατάμε ότι μας αρέσει να φάμε, και τις γαρίδες τις καθαρίζουμε εντελώς. Τον μπακαλιάρο τον ξεκοκκαλίζουμε κιαυτόν καλά και κρατάμε το ψαχνό.
Το κεφάλι του σολωμού δίνει την περισσότερη νοστιμιά στη σούπα μας γιαυτό και είναι σημαντικό να το έχουμε βάλει.
Μόλις τα λαχανικά έχουν βράσει παρα πολύ καλά, ξεχωρίζουμε μερικές πατάτες και καρότα και τα αλέθουμε στο multi για να χειλώσουμε το ζουμί.
Μετά φτιάχνουμε και το αυγολέμονο και ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
Η σούπα μας παίρνει μια πολύ ωραία σομόν απόχρωση γιαυτό και μου αρέσει να τη λέω και "pink ψαρόσουπα!"
Σερβίρουμε με λίγο (ή πολύ) φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και απολαμβάνουμε το πιάτο μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα!
καλή σας όρεξη!

5 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Σούπα με σολωμό και γαρίδες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!
Φαίνεται πεντανόστιμη και χρωματιστή.
Δεν είναι μόνο η αδερφή μεγάλη μαγείρισσα ;-)

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Πείνασα!!!

maya είπε...

kitsosmitsos είναι αυτό που λένε με το σόι και το βασίλειο... να δεις πως το λένε, πως το λένε....:P

Παύλο, ορίστε να φάμε! :)

BLUEPRINTS είπε...

είναι πράγματι ότι πρέπει, ακούγεται (και φαίνεται) επίσης πολύ δελεαστική με τους συνδυασμούς, καλοφάγωτη

takhs είπε...

thn eftiaksa...... panagia kai xriste mou..... allo pragma leme..... den yparxei hsoupa